Wat ik zo bijzonder vind, is dat we aan het einde van een jaar ook echt het gevoel hebben dat januari een nieuwe start is. Alsof ineens alles anders wordt. Met name dit jaar is dit gevoel bij veel mensen sterker dan ooit, ook bij mij. Ik denk dat ik zelf ook nog nooit zo sterk de afsluiting van een jaar heb ervaren. Vreemd genoeg heb ik ook het gevoeld dat volgend jaar een ander jaar zal zijn. Is het hoop of vertrouwen? Ik ga voor het laatste.
Om het nieuwe jaar in te gaan heb ik 5 goede voornemens op een rijtje gezet waarmee we het nieuwe jaar sterker door kunnen komen en 2020 definitief achter ons kunnen laten. Tegelijkertijd zijn dit meteen hele mooie oefeningen om je eigen innerlijke wereld te verrijken en jezelf te ontwikkelen met de stroming van het leven mee.
EMOTIES ZIJN OKE
Zolang je niet verlicht bent of een persoonlijkheidsstoornis hebt, is het normaal dat je een diversiteit aan emoties ervaart. Dus gun jezelf compassie. Vaak maken we het allemaal nog erger voor onszelf doordat je jezelf druk maak dat je je zo voelt of je schaamt jezelf omdat je denkt dat je het beter moet doen. Hierdoor maak je het lijden nog groter.
Er is waarschijnlijk geen wezen op aarde die meer angsten en emoties kent dan de mens omdat we de gave hebben om een toekomst te verbeelden. Door ervaring weten we dat letterlijk alles kan gebeuren op elk moment met iedereen. Omdat we zo een bijzonder kleurrijke verbeelding hebben kunnen we een film maken in onze gedachte, kunnen we de meest angstige dingen bedenken die er kunnen gebeuren. Dit is hét kenmerk van onze soort. De paradox is dat we tegelijkertijd ook heel slecht zijn in de controle en acceptatie hiervan vanwege die verbeeldingskracht.
Maar vergeet één ding niet, we zijn ook heel weerbaar. Kijk een terug in de geschiedenis, naar alles dat we hebben meegemaakt aan oorlogen en ziektes. Kijk eens naar je eigen leven en hoe jij iedere keer weer opnieuw in staat bent om situaties te overkomen. Zie je hoe goed we zijn in ons aanpassings- en doorzettingsvermogen? Hoe we telkens weer terugveren?! Het komt altijd weer goed. Ook dit moment gaat voorbij.
Om dit voornemen af te sluiten wil ik je graag wijzen op een prachtige poëtische tekst genaamd The Guest House van Rumi.
DANKBAARHEID
Ik weet dat het in sommige situaties héél moeilijk is om dat dankbare gevoel naar boven te halen maar ik vraag je, probeer het toch. Over heel de wereld verliezen mensen hun baan, hun bedrijf en wellicht nog veel meer. Soms lijkt het alsof je in iets zit dat nooit voorbijgaat. Toch geloof ik met heel mijn hart, hoe moeilijk het soms ook is, dat we nog steeds, zeker in Nederland, genoeg hebben om dankbaar voor te zijn. Dus vloek, scheld, jank, adem, verkoop je auto en misschien zelfs je huis. Ga naar een therapeut of praat met iemand, jank nog wat meer, sport, beweeg, adem en…. hou een dankbaarheidsboekje bij. Iedere avond schrijf je daar liefst 5 dingen in waar je dankbaar voor kunt zijn. Ook als staat daar dagelijks hetzelfde en kun je even niets anders bedenken. Dankbaar dat je weer wakker wordt, dat je kunt lopen, praten, ademen, lezen, zien. Zoek, zoek iedere dag weer naar iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Al is het een vriendelijk glimlach van een voorbijganger op straat. Ik beloof je dat dit één van de dingen zal zijn die jou gaat helpen om het licht aan het einde van de tunnel weer te zien.
Annica – Aan alles komt een einde! Ook dit gaat voorbij!
ADEM EN BEWEEG
Het kan natuurlijk bijna niet anders dan dat dit een onderdeel is van mijn goede voornemens. Maar het is ook bewezen dat ademhaling en beweging goed is voor het brein en zenuwstelsel met als gevolg dat als je je in een moeilijke periode bevindt, jij zelf ervoor kunt zorgen dat je kunt helen want adem en beweging heelt. Dus zet jezelf niet vast, ga niet thuis zitten zwelgen in je emoties. Want ook al is het de bedoeling dat je je emoties verwelkomt, het is niet de bedoeling dat ze de controle gaan overnemen. Weet je niet waar je moet beginnen? Klik hier voor mijn ingesproken ademhaling en klik hier voor een van mijn yogasessies.
STA OPEN VOOR VERANDERING
Het vierde goede voornemen die ik graag met je wil delen is openstaan voor verandering. We kunnen er niet omheen, veranderingen zijn nu eenmaal onderdeel van ons leven en in deze periode nog eens extra aanwezig. Je kunt ertegen gaan vechten maar dan kan ik je nu vast zeggen dat dit heel veel negatieve invloeden heeft op lichaam en geest. Wetenschappelijk is bewezen dat de meeste mensen hetzelfde reageren op verandering, we willen het vooral vermeiden. We hebben onze dagelijkse gewoontes en repeterende taken die ervoor zorgen dat je niet te veel hoeft na te denken en die dus niet veel energie kosten.
Verandering haalt ons uit deze comfortzone door de prefrontale cortex te stimuleren, een energie-intensief deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor inzicht en impulscontrole. Maar de prefrontale cortex is ook direct verbonden met het meest primitieve deel van de hersenen, de amygdala (het angstcircuit van de hersenen, dat op zijn beurt onze ‘Fight or Flight’ reactie regelt). En wanneer de prefrontale cortex wordt overweldigd door complexe en onbekende concepten, wordt de amygdala-verbinding in een hogere versnelling getrapt. We zijn dan allemaal onderhevig aan fysieke en psychologische desoriëntatie en pijn die zich kunnen uiten in angst, angst, depressie, verdriet, vermoeidheid of zelfs woede.
Als je mensen twee foto’s van zichzelf laat zien – de ene een nauwkeurige weergave en de andere een omgekeerd beeld – zullen mensen de voorkeur geven aan de tweede. Omdat dat het beeld is dat ze elke dag in de spiegel zien. Dit laat zien dat herkenning voor ons van belang is om onszelf veilig te voelen en dat onder anderen herhaling deze herkenning geeft. Er is veel herhaling voor nodig om een nieuw of complex concept van de prefrontale cortex naar de basale-ganglia te verplaatsen.
Waar heb jij herhaling nodig om verandering voor jezelf makkelijker en meer acceptabel te maken?
Niemand houdt van verandering die wordt opgedrongen, maar de meeste mensen reageren positief op veranderingen die ze zelf creëren. Hersenscans tonen aan dat op het moment dat iemand voor verandering kiest, er een enorme hoeveelheid activiteit zichtbaar wordt naarmate er meer inzicht ontstaat met als gevolg dat de hersenen nieuwe verbindingen opbouwen. Wanneer mensen een probleem zelf oplossen, laten de hersenen een stroom van neurotransmitters zoals adrenaline vrij, en deze natuurlijke “high” wordt positief geassocieerd met de veranderingservaring.
Wat zou jij zelf, in je huidige situatie, zelf kunnen oplossen om zo een positieve verandering teweeg te brengen? Hou het zo simpel mogelijk en gooi niet alles op één grote hoop. Doe één situatie tegelijk.
Verder is visie van groot belang. We voelen ons aangetrokken tot (of afgestoten door) beelden die we in ons hoofd hebben. Als je blijft denken aan “die goeie oude tijd” dan wordt verandering extra moeilijk.
Visualiseer zoveel mogelijk beelden die jou een goed gevoel geven. Misschien heb je besloten om weer te gaan solliciteren. Visualiseer dan een fijne werkplek of een leuke functie. Of ben je van plan om toch iets voor jezelf te gaan doen. Visualiseer je omgeving en leuke klanten. Wellicht ben je ineens single, dan kun je leuke uitjes met vrienden en/of familie visualiseren.
BEWANDEL HET PAD VAN AVONTUUR
Dit brengt ons bij mijn laatste voornemen. Als je terugkijkt zie je een opbouw. We zijn gestart met acceptatie, overgegaan naar dankbaarheid Dit bracht ons bij ademhaling oftewel, een beter contact met jezelf waardoor verandering weer makkelijker wordt. En als verandering makkelijker wordt, is het aangaan van avontuur ook weer makkelijker.
Hoe doe je dat? Het avontuurlijke pad bewandelen doe je voornamelijk door uit je comfort zone te komen. Dus vraag jezelf eerst eens af waar jij in de afgelopen jaren in een comfort zone bent gebleven. Vervolgens kun je jezelf afvragen wat ervoor nodig is om daar verandering in te brengen.
Wellicht is er iets dat je al een lange tijd wil doen maar telkens weer uitstelt. Ga dan direct op internet zoeken waar je dat kunt doen en/of hoe. Neem actie, maak een afspraak of schaf datgene aan dat ervoor nodig is. Weinig geld? Check dan of je iets tweedehands kunt aanschaffen of dat je “in ruil voor” kunt betalen. Denk je dat je wilt beginnen met rotsklimmen? Vraag rond en zoek iemand die je kan helpen. Zelfs als je erachter komt dat iets niet jouw ding is, is het nog geen verloren tijd. Misschien heb je er een nieuwe vriend bij of heb je er een grappig verhaal bij over hoe ongemakkelijk je was. In het beste geval ben je een jaar later op reis om een grote berg te beklimmen.
Heb je moeite met vrienden maken? Gebruik small talk om in contact te komen met nieuwe mensen met verschillende achtergronden en standpunten. Door jezelf open te stellen voor nieuwe vrienden, word je uitgedaagd om anders over alle aspecten van het leven te denken.
Zeg eens ja in plaats van nee of nee in plaats van ja. Oke, dit klinkt in eerste instantie wat verwarrend dus laat ik mij uitleggen. Als je vaak het één zegt, zeg dan eens wat vaker het ander. Verlegen mensen hebben de neiging om vaak nee te zeggen als ze worden uitgenodigd. Zeg eens wat vaker ja. Mensen die graag voor een ander klaar staan zeggen vaak ja als ze iets wordt gevraagd. Zeg dan maar eens wat vaker nee.
Maak eens geen plannen en stap de deur uit zonder te weten wat je die dag precies wil gaan doen.
Ga eens op verkenningstocht uit. Je hoeft niet direct naar een vreemd land ver weg. Je kunt ook in Nederland eens kiezen voor een onbekende plek.
Maak geen plan voor de uitkomst van je avontuur. Avontuur is meegaan in de flow van de gebeurtenis en als je gaat plannen en regelen dan stagneer je die flow. Durf los te laten en het over je heen te laten komen. Is een afspraak nodig? Prima, maar laat het daarbij en de rest komt vanzelf. Het enige dat jij hoeft te doen is genieten en misschien we heel hard lachen om de aparte momenten die het met zich meebrengt.
Ik wens je enorm veel succes en geluk
Het leven is er om van te genieten
Wees lief voor jezelf en anderen
Dikke virtuele knuffel
Jeanne