Geschiedenis
Inmiddels is yoga een bekend onderwerp waar ook vele meningen en gedachtes over zijn ontstaan. Maar wat is yoga nu eigenlijk? Zelfs wat betreft de geschiedenis van yoga zijn er onduidelijkheden maar wat we zeker weten, is dat yoga in ieder geval minimaal 5000 jaar oud is en waarschijnlijk nog ouder dan dat. Het woord yoga werd voor het eerst duidelijk benoemd en beschreven in de oude heilige teksten Rig Veda. De Veda’s is een verzameling van teksten met liederen, mantra’s en rituelen die door brahmanen, de Vedische priesters, werden gebruikt. yoga heeft in deze teksten nog niet de vormen aangenomen zoals wij deze kennen in de westerse wereld.
In klassieke yogateksten zoals Patañjali’s sūtra (ca. 4e/5e eeuw CE), verwijst āsana naar een houding als zittende meditatie. Patañjali vertelt ons dat een dergelijke houding stevig maar ook comfortabel moet zijn.
Het is in de Haṭhayoga-teksten en -traditie dat we de geleidelijke verschuiving kunnen zien van zittende houdingen die voornamelijk worden gebruikt voor meditatie, naar complexere niet-zittende āsana’s, inclusief balancerende houdingen die worden gebruikt voor lichamelijke zuivering, om subtiele energieën in het lichaam te benutten, en zelfs voor therapeutische doeleinden.
We zien wat betreft de asanas vanaf de 16e eeuw dat er nieuwe asanas gelijdelijk werden geïntroduceerd, waaronder 84 āsana’s. Dit is niet alleen bevestigd door de tekstuele, maar ook door visuele registratie; zoals reliëfsculpturen op de muren van sommige Zuid-Indiase tempels, schilderijen en zelfs een geïllustreerd Perzisch yogamanuscript in opdracht van een prins, allemaal daterend uit dezelfde periode. Ongepubliceerde yogamanuscripten die onlangs zijn ontdekt door yogageleerde Jason Birch, daterend uit de 17e en 18e eeuw, tonen beschrijvingen van meer dan 100 āsana’s, waaronder zittende, staande, balancerende en dynamisch bewegende en zelfs āsana’s waarbij een touw en andere hulpstukken worden gebruikt.
Er bestaat een pre klassieke fase en een post klassieke fase.
De pre fase is voornamelijk bekend door de Sutra’s van Patanjali waaruit het Achtvoudig pad veel wordt gebruikt. Deze teksten worden momenteel nog steeds veel gebruikt door docenten en studenten
Een paar eeuwen na Patanjali is de post klassieke fase. In deze fase creëerden yogameesters een systeem van oefeningen om de geest te verlichten, het lichaam te verjongen en het leven te verlengen. Deze fysiek-spirituele verbindingen en lichaamsgerichte oefeningen leidde tot de creatie van wat we in het Westen vooral van yoga denken: Hatha Yoga.
Hierna volgt de moderne fase. The Yoga Institute is de oudste georganiseerde yoga instituut in de wereld en werd in 1918 opgericht door Shri Yogendra. Het was Indra Devi die haar yoga studio in Hollywood opende in 1947 en Sri Krishnamacharya die hatha yoga de westerse wereld in bracht op de manier waarop wij het nu kennen. Hierna volgden nog vele bekende yoga gurus waaronder Pattabi Jois en Iyengar die beide pupilen waren van Krishnamacharya in Mysore in India.
De eerste yogaschool in Nederland werd geopend in 1922 aan de Amsterdamse Prinsengracht waar men zich vooral richtte op de geneeskrachtige werking van Yoga op ernstig zieke personen.
De basis betekenis van Yoga
Yoga in Sanskriet yuj – vertaald: “juk”, “verenigen”, “beheersen”, ook wel “herboren” ‘verbinden’, ‘één maken’
Volgens de yogageschriften leidt de beoefening van yoga tot de vereniging van individueel bewustzijn met dat van het universele bewustzijn, wat wijst op een perfecte harmonie tussen lichaam en geest en mens en natuur.
Verenigen en verbinden
Die verbinding kun je op diverse manieren definiëren maar de belangrijkste verbinding is die met jezelf. Als jij je met jezelf kunt verbinden dan kun je je namelijk ook veel beter verbinden met iets dat buiten je staat. Of dit nou je dierbaren, je werk of je omgeving is.
Dit is een van de redenen waarom yoga zo belangrijk is voor iedereen, zeker in deze tijden.
Je hoeft niet flexibel te zijn, sterk te zijn, gezond te zijn of een guru te zijn om yoga te beoefenen. Hoe je yoga in jouw leven integreert hoort te zijn op een manier die past bij jou en jouw mentale en fysieke wensen en mogelijkheden. En dit is constant in beweging, net als yoga en net als het leven.
YOGA EN JE BREIN
Volgens nieuw onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het online tijdschrift Brain Plasticity kan yoga je hersenfunctie verbeteren en de structuur van je hersenen positief beïnvloeden.
Yogabeoefenaars toonden meer grijze stofvolume in hun hersenen – wat in verband is gebracht met een betere mentale functie, vooral tijdens het ouder worden – en meer corticale dikte, een ander pluspunt als het gaat om de hersenstructuur, omdat het verband houdt met hogere intelligentie.
Verder is bekend dat tijdens yoga je hersenen allerlei chemicaliën vrijlaten die je niet alleen helpen ontspannen, maar ook je stress- en angstniveaus verlagen, waaronder gamma-aminoboterzuur (GABA), dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine. Die allemaal op hun eigen manier werken om je te helpen kalmeren en je beter te voelen.
WAAR KAN YOGA VERDER NOG GOED VOOR ZIJN
Stress verminderen
Angst verlichten
Omgaan met depressie
Pijn in de onderrug verminderen
Kwaliteit van leven verbeteren tijdens ziekte
Hersenfunctie stimuleren
Hartziekte voorkomen
Er zijn aanwijzingen dat yoga de kwaliteit van leven kan verbeteren van mensen met de volgende aandoeningen:
Prostaatkanker. Onderzoek suggereert dat het tweemaal per week bijwonen van een yogales tijdens de bestraling van prostaatkanker vermoeidheid kan verminderen en de seksuele en urinaire functie kan verbeteren.
Hartinfarct. Yoga kan het evenwicht en de motoriek na een beroerte verbeteren, zelfs wanneer iemand het zes maanden of langer na een beroerte begint te beoefenen.
Colitis ulcerosa. Het volgen van een wekelijkse yogales gedurende 12 weken kan de kwaliteit van leven verhogen voor mensen met colitis ulcerosa en de activiteit van colitis verminderen.
Reumatoïde artritis. Deelnemen aan een intensieve yogacursus van 8 weken kan bij mensen met reumatoïde artritis lichamelijke en psychische symptomen verbeteren en ontstekingen verminderen.
MEDITATIE & MANTRA’S
Zowel meditatie als mantra’s vind je terug in de meer dan 5000 jaar oude geschriften Rigveda.
Sinds de jaren 70 worden monniken onderzocht naar de effecten van meditatie en dit gaf bijzondere resultaten. In de afgelopen 20 jaar zijn er meer dan 6000 onderzoeken gedaan waarbij niet alleen werd gekeken naar het resultaat voor de personen maar ook naar de effecten voor het brein en het zenuwstelsel.
Een van de dingen die men heeft ontdekt is dat er verschillende vormen van meditaties zijn voor specifieke doeleinde zoals pijnbestrijding, ontspanning of energie. En dat meditatie kan bijdrage aan zowel mentale als fysieke situaties.
Ook heeft meditatie een positief effect op de structuur van de brein en de activiteit. Daarnaast stagneert het de verslechtering van cognitieve vaardigheden en verbetert het ons leervermogen. En, meditatie maakt ook gelukkiger.
En wist je dat je slechts 8 weken lang, 3x per week 13 minuten hoeft te mediteren om ervoor te zorgen dat je brein een waarneembare verandering ondergaat?
MANTRA
Een mantra is een reeks woorden, die samen een gedicht vormen. Deze mantra’s werden voornamelijk gezongen tijdens meditaties, offerplechtigheden of trouwceremonies door heiligen zoals de Pandits en de Brahamana’s. Er wordt gezegt dat duizenden jaren geleden (zoals het ‘saty-yuga’ – de gouden tijd) de Brahmanen de mantra’s op zo’n perfecte manier konden uitspreken, dat er direct een effect waarneembaar was. En als een van hen een fout maakte, dan waren er overpriesters, die deze fouten ter plekke corrigeerden.
Moderne wetenschap over het zingen van mantra’s
Er is veel onderzoek gedaan door verschillende wetenschappers en experts op het gebied van het chanten van mantra’s, omdat het vrede en rust oproept in de geest van de betrokken mensen. Volgens onderzoek zenden de hersenen continu golven uit, die het niveau en de wijze van activiteit binnenin aangeven. Deze golven symboliseren ontspanning en de hyperactieve delen van de hersenen kalmeren. Afgezien hiervan beginnen alle andere frequenties geleidelijk af te nemen. Afhankelijk van de duur en de ernst van de chant, varieert de tijd die nodig is relatief en het resultaat is geweldig.
Een recent experiment uitgevoerd door James Hartzell op 21 professioneel getrainde Sanskriet mantra-gezangen van Yajur Veda deed hem inzien dat deze mensen een enorm effect hadden op hun hersenen. Ze vertoonden een drastische toename in geheugen, geluk, intelligentie en buitengewone vermogens. Zelfs toen hij Sanskriet en andere Vedische literatuur begon te studeren, werd zijn geheugen scherper. Zijn studenten merkten op over zijn buitengewone vermogen om de exacte zinnen uit zijn vorige colleges te herhalen.
Volgens hem wordt elke mantra in het Sanskriet geassocieerd met een frequentie en wanneer het wordt gezongen zoals voorgeschreven, produceert het geluidsgolven met een bepaalde frequentie die overeenkomt met die van onze lichaamscellen. Wanneer deze beide coördineren, gaan de lichaamscellen trillen. Dit leidt tot verwijdering van gifstoffen uit het lichaam. De vibratie van hersencellen ontspant en herstelt versleten cellen. Ze voeden ook de cellen en weefsels van de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor een dieper begrip van het leven.
Voordelen van mantra zingen
Net zoals elk ingrediënt van een gerecht zijn eigen unieke smaak en bijdrage heeft, heeft een mantra zijn eigen gespecialiseerde effect op de chanter. De effecten kunnen als volgt worden samengevat:
* Sommige geven rust aan de zanger.
* Sommige geven geluk, terwijl andere diepe spirituele realisaties geven.
* Sommige ontspannen de geest, andere roepen diepe reflectieve gedachten op.
* Sommige geven mystieke krachten, terwijl andere ze nederig maken.
* Sommige geven ze zelfvertrouwen, andere geven ze vastberadenheid.
Daarom zou men een verscheidenheid aan effecten van het zingen van mantra’s op het individu kunnen zien. Vrede, tevredenheid en geluk, die tegelijkertijd relatief en absoluut zijn, zijn de algemene eindresultaten.
Bekende klassieke mantra’s
Onderstaande mantra’s zijn klassiekers die zorgen voor meer rust in je hoofd.
- AUM, Ohm of OM – AUM is de moeder van alle mantra’s, de oerklank van waaruit al het leven is ontstaan. De drie letters verwijzen naar de trimurti, de drie-eenheid die de hindoegoden Brahmna, Vishnu en Shiva vormen. Bouw deze mantra rustig op door twee keer 5 minuten per dag te oefenen, daarna 10 minuten, 15 minuten en dan 20 minuten.
- So Ham – Een bekende mantra is de mantra ‘So Ham’. Dit betekent: ‘Dat ben ik’. Hierin is het woordje ‘dat’, het bewustzijn, de energie waaruit wij bestaan. De mantra ‘So Ham’ is ook een effectieve oefening voor de ademhaling. Bij de inademing zeg je ‘So’ en bij de uitademing ‘Ham’.
- Om Namah Shivaya – Deze Shiva mantra is een heel krachtige mantra als je bent vastgelopen in je leven en een nieuwe stap wilt zetten. Bouw ook deze mantra rustig op door eerst 5 minuten te oefenen, na een paar weken 10 minuten en dan 15 minuten. Langer dan een kwartier is niet nodig.
- Eiyem of I AM – Deze mantra komt uit de joods-christelijke traditie. Het is een heel zachte en effectieve manier om elke dag je systeem op te schonen. Bouw ook deze mantra weer rustig op door twee keer 5 minuten per dag te oefenen, daarna 10 minuten, 15 minuten en dan 20 minuten. Langer dan 20 minuten oefenen is niet nodig.
MEDITATIE
Meditation is not about trying to feel more relaxed.
Meditation is about understanding the mind becoming more at ease with the mind.
Then you are not trying to change your emotions
It is not the intention to use meditation to get writ of negative emotions, to not feel them anymore. Because you are trying to suppress these emotions what will cause more emotions. Even the Daila Lama experiences emotions.
Meditatie gaat over het begrijpen van de geest en meer op je gemak te voelen met de geest. Dan probeer je je emoties niet te veranderen
Het is niet de bedoeling om met meditatie negatieve emoties opzij te schuiven, ze niet meer te voelen. Omdat je deze emoties probeert te onderdrukken, zullen er juist meer emoties ontstaan. Zelfs de Daila Lama ervaart emoties.
Het gaat erom hoe we deze dingen ervaren en hoe we erop reageren.
Oordeel niet wanneer je vergeet om te mediteren, pak het gewoon weer op Wees voorzichtig met je verwachtingen, ze nemen de vreugde